Wat is dat? Wie zijn ze?

16.04.2018
|
2 Comments
|

Maandag 16 april
Achter ons huis klinken zilveren pietsie-pietsie geluidjes. Tussen de takken van de oude vlier dansen kleine vogeltjes. Heel elegant. Er valt licht door gespreide staartjes, en op vogelfrontjes. Dit zijn toch niet gewoon koolmezen? Ze zijn er veel te klein voor! Zwarte mezen, schiet me te binnen. Miniuitvoeringen van de koolmees. Ze houden van zandgrond en naaldbomen. Niet van klei en weilanden. Wégwezen, zou je denken. Wat ze prompt doen.

Dinsdag 17 april
Er zingen er drie tegelijk, hier in de tuin. Winterkoning, roodborst en fitis. Maar wie zit waar? Ik val weer eens hartstikke door de mand. Die schelle luide riedels, die zijn van de winterkoning. Maar zie jij hem, zie ik hem? Dan die fitis. Op het geluid afgaand, zou ie bovenin de meidoorn moeten zitten. Maar er zit daar niks, precies wat z’n schutkleuren beogen. Daarvan uitgaand moet toch de roodborst te zien kunnen krijgen? Nou, lekker niet als ie met zijn olijfgroen-grijze rug naar je toe zit. Bewijs dus maar eens dat dát is, wat jij zegt als iemand vraagt: wat is dat?

Woensdag 18 april
Je hoeft niet meteen aan te vallen op je ontbijtje en de krant. Je kunt ook gewoon eventjes met je ogen dicht de zon op je gezicht voelen. En luisteren. Duif koert in de verte. Tjiftjaf tjiftjaft dichtbij. Spreeuw neuzelt in de zon. Naar auto’s luister je niet. Wel naar koolmees en mus, en de alarmroep van merel.
M’n vogelvrouwblog kan ook hier over gaan, denk ik. Net als over de rietzanger, gisteren, na de hectiek van de dag. Ik wist later wél helemaal zeker dat het ‘m was. Dat krassen, roepen, zingen daar ergens in het rietland. Maar eerst was het: ‘Ik heb het geweten! Wat is dat? Ja, wat is dat?’

Donderdag 19 april
Ineens is het hier 29 graden. Door de open tuindeuren komt tsjilpen, krassen, kraaien, zingen, murmelen, koeren en roepen naar binnen. Wie dat doen, weten we zo langzamerhand wel. Vanavond in het rietland zal het een stuk spannender zijn.
29 graden! Op 19 april! Wat zou bijvoorbeeld in 2015 op deze dag de temperatuur geweest zijn?
“Mooi voorjaarsweer,” vermeldt mijn natuurdagboekje. “Behoorlijk veel wind uit het noorden. Daardoor niet erg warm met 12°. In weiland grote zilverreiger. Voor rietvogels moet het riet nog groeien. Hier thuis boven de tuin, heel hoog in de lucht, drie roofvogels. Buizerds? Kiekendieven? Pfft, wat zijn het?”
Ja, echt, dat staat er. Pfft, wat zijn het?

Vrijdag 20 april
De zon is tot vlak boven de horizon gedaald. Uit het rietland heeft al diverse malen de roerdomp geklonken. Steeds drie hoempen achter elkaar. Dan vijf minuten niets, waarna vier hoempen. Na vijf minuten weer van begin af aan.
Oké, weer een weetje rijker. Maar kom eens tevoorschijn, knul!
Muggen gonzen, winterkoning zingt, ganzen trekken over. Ver weg gegrutto en gekievit in de lucht.
“Wachten op de roerdomp.” Al duizend keer is deze boektitel in mijn hoofd opgekomen. Of beter gezegd, uit mijn hart opgerezen. Een teken dat óók zo’n boek geschreven wil worden ? Het voelt geheimzinnig. Wat is dat?

2 reacties op “Wat is dat? Wie zijn ze?

  1. Shoshannah schreef:

    Leuk, ik mis het geel van wat ik typisch “mees” vind en kende deze beestjes niet. Dank voor deze blog, ik geniet er van, Shan

  2. roosverlinden schreef:

    Dank je wel, Shan! Over dat ‘geel’: bij bepaalde lichtval is de onderzijde opeens wel geelachtig, heel zachtgeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *