Tuinvogeltelling

28.01.2019
|
5 Comments
|

Daarnet sjouwde ik een zak van 20 kg strooivoer de schuur in. En 4 netjes gedopte pinda’s, 3 potten pindakaas en 1 zak meelwormen met insecten. Dat moest. De voorraad was op een enkel graantje na op. En de winter is nog lang niet voorbij.
Maar dat is verstandelijk geredeneerd. Emotioneel gezien verdienen ze mijn vrijgevigheid niet. Ze hebben me de afgelopen Nationale Tuinvogelteldagen zo schandelijk in mijn hemd gezet. Ze lieten me echt helemaal in de steek. Net als vorige jaar. Het lijkt of ze het erom doen. Op andere gure grauwe regen- en winddagen stormen ze toch ook met z’n alle dolenthousiast op de silootjes en bakjes af?

Van de ruim 100 huismussen die me arm eten kwamen er 34 opdraven. Welgeteld 1 roodborst bracht een flitsbezoekje, het dikkerdje; de slanke schitterde door afwezigheid. Twee heren en dames vinken keken om de hoek, de overige 4 waren kennelijk een lang weekend op stap.

Zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Maar laten we kijken naar wie wel opdaagden. Dat waren 2 pimpelmezen, 3 koolmezen, 1 ringmus, 1 heggenmus. Net toen de timer piepte dat het halfuur om was, kroop de boomkruiper een split second omhoog tegen een stam op de erfafscheiding. Kantje-boord, maar van armoede telde ik ‘m mee. Dat gold ook de grote bonte specht met z’n paar slordige hakken in de bast, op het moment dat ik mijn kladblok en pen in de ring gooide.

Voorts kwam de familie ekster 6 man sterk meelwormen roven. Welgeteld 1 spreeuw. Die worstelde zich een van de nestkastjes in en zag ik er nooit meer uit komen. 3 merels jakkerden zonder tussenstop langs de haag. Gaai keek een paar tellen over die haag heen de tuin in. Kraai tipte in een touch-and-go het gras, op weg naar het nest in de top van de oude boom.

Winterkoning piepte ‘m even de haag uit. Houtduif stapte een minuut of 2 rond. 5 woerden en 2 eendjes waggelden de tuin in, maar die verjoeg ik, de schijters. 5 Turkse tortels heb ik valselijk meegerekend. Ze vertrokken namelijk net weer toen mijn tijd officieel in ging. Dat flikten ook 3 kauwtjes.

Er was dus helemaal niets bijzonders en ik heb nog knap vals gespeeld ook. Eigenlijk voldoende redenen om maar eens een weekje te wachten met vogelvoer inkopen. Maar ja… Het zijn vogels… Ze moeten elke dag weer zien hun hachje te redden… Dus… 20 kg strooivoer, 4 netjes gedopte pinda’s, 3 potten pindakaas, 1 zak meelwormen met insecten… Vooruit… sjouwen maar weer.

5 reacties op “Tuinvogeltelling

 1. Affodil schreef:

  Ik had ook geluk dat ik al op vrijdag begon te tellen. Op zaterdag en zondag niemand gezien. En met het begin van de nieuwe week zijn ze natuurlijk allemaal weer present …

  • roosverlinden schreef:

   Je bofte! En inderdaad was het hele volkje op maandag weer compleet…

   • Affodil schreef:

    Het begint me op te vallen dat de tuingasten steeds minder om het beste eetplekje en steeds vaker om de vrouwtjes beginnen te vechten. Hier en daar lijken al koppeltjes in de maak. Ik zal al maar een geladderde kous met hondenharen beginnen vullen. Kan ik ze binnen een paar weken buiten aan een haak hangen als DIY-loket voor de nestenbouwers …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *