Toch maar even kijken

21.10.2015
|
0 Comments
|

Het zit er niet in dat er iets bijzonders te zien zal zijn. Daarvoor is het buiten te druilerig, miezerig en saai. Maar ja, de herfst doet zo z’n best met z’n kleuren. Een mens is toch eigenlijk verplicht die te bewonderen. En wie weet…

Ach welnee. Ook vanaf het uitzichtduintje zal niets bijzonders te zien zijn. Nou oké, dan kijk je maar naar die kleuren. Het oranjebruin van de eikenbladeren, het grijsgroen van de duindoorn, het bordeauxrood van de rietpluimen langs de duinplas. En vergeet niet dat je even niets hoeft! Laat de verrekijker maar bungelen. Drentel daar een beetje heen en weer. Voel de wind, ruik het gewas, hoor de ganzen in de verte. Prima toch?

De schelpen van het paadje omhoog knarsen me welkom. Bovenop zal het uitzicht in oranjebruin, grijsgroen en bordeauxrood dat doen. Maar nee. Mijn blik wordt vastgeklonken aan spierwit, blauwgrijs, roetzwart!  Hemeltje-lief-nog-aan-toe! Is dat… Ja, dat is een klapekster! Wát ik hoef niks?! Ik moet… waar is die bungelende verrekijker?!

Haha, haha, één klapekster? Er zitten er twee, drie, vier, zes! Nee, haha, ze zitten niet. Ja, een seconde. Hooguit twee. Dan springen ze op, buitelen ze neer, hoppen ze met hun zwarte struikrovermaskers de volgende duindoornstruik in. Van noord naar zuid zigzaggend joelen ze via de duindoorns in mijn blikveld.

Witter dan wit is hun wit. Zwarter dan zwart hun zwart. Hemelgrijsblauw hun grijs met ook nog flarden van een donderwolk als accenten. Maken ze geluid? De wind ruist te hard. Een meeuw krijst te schel. En een merel haast zich overdreven luid klokkend voort. Mijn oren zijn misschien te oud, en ze wriemelen zich alweer verder zuidwaarts naar het eikenboompje verderop.

Dan zijn ze nergens meer te bekennen. Maar de lach op mijn gezicht blijft. De film op mijn netvlies gaat in reprise. Ook nu ik dit vertel. Daarom: ga op zo’n druilerige miezerige dag als vandaag toch maar gewoon naar buiten. Gewoon even niets hoeven is óók heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *