Tegen je verlies kunnen

7.06.2017
|
2 Comments
|

Bij vogels kijken moet je tegen je verlies kunnen. De kans dat je iets bijzonders ziet is hoogstens fifty fifty met de kans dat je er Jan Doedel zit te zijn. Je moet je verwachtingen gewoon niet te hoog spannen. Tegen jezelf zeggen dat je óók gekomen bent om rustig na te denken.

Je begint bijvoorbeeld met te denken dat het goed is dat je naar buiten bent gegaan. Dat je nu toch maar lekker in een verkoelend windje zit. Geniet van al die zingende vogeltjes. Dat rust op zich al goud waard is. Dat de af en aan vliegende bruine kiekendief best een mooi beeld vormt tegen de blauwe hemel. Of je concludeert, alsof het voor het allereerst is, dat je nu tenminste met andere dingen bezig bent dan met wat er moest en moet en altijd weer zal moeten.

Je begint immers niet altijd stralend aan een nieuwe de dag? Je doet toch een heleboel dingen niet omdat je die wílt maar omdat het moet? Of omdat het nú het juiste weer is? Of omdat je er anders spijt van krijgt, of het beloofd hebt of het verplicht bent?

Na een tijdje denken betrap je jezelf op zachtjes lachen om een bruin vogeltje dat onhandig in het riet neerploft. Je gaat onwillekeurig het rijtje bruine rietvogeltjes af. Want hoe heet dit beestje? Wat je eerder dacht schuift naar de achtergrond. In mijn geval dat, als er geen dingen in mijn leven misgegaan waren, ik vast nog steeds niet tegen mijn verlies kon. Dat ik dan niet zou genieten zoals nu. En dat ik geen schrijver was geworden! Al helemaal niet van gezellige opgewekte boeken!

Dat was wat ik laatst aan het rietland dacht. Dat je ten onder kunt gaan. Dat je je naar boven kunt worstelen en nieuwe perspectieven leert zien. Dat je dat daarnet toch maar weer mooi gedaan hebt. Wat mooi meegenomen is als er niets te zien is. Behalve zo’n kiekendief en zo’n bruine rietvogeltje dan. Waarvan je ineens realiseert dat het een kleine karekiet was.

2 reacties op “Tegen je verlies kunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *