Stoïcijns

26.04.2017
|
4 Comments
|

Stoïcijns dat de oude esdoorn verderop kan blijven! Wordt gewoon kaal, krijgt simpelweg blad. Wordt na groen geel, en bruin. Blijft onverstoorbaar bij zingende merels, scheldende eksters, en iedere ochtend een uurtje na zonsopkomst bij het gekras van de zwarte kraai.
Ik zie het allemaal vanachter mijn bureau. Ook het kolossale kraaiennest hoog bovenin. Per jaar werd het slordiger en slonziger. Afgelopen herfst zwiepte een storm de hele takkenbende een eind heen. Adieu nest.
Eksters kwamen de kruin inspecteren. Kraai kraste dat de stek de zijne is. Eksters hielden zich voor de domme. Bouwden tak na tak na tak het oude nest na. En kraai posteerde zich telkens weer een uurtje na zonsopkomst op de rand ervan. Kraste treiterig. Gevechten braken uit. Merel vluchtte en behielp zich om te zingen met de schoorsteen van de buren.
Vanmorgen, een uurtje na zonsopkomst. Schor gekrakeel dat niets van krassen heeft. Woest gefladder met veel theatraal omhaal van vleugels. Nijlgans. Twéé nijlganzen. Ze storten zich in het nest. Ganzen in een boom, géén gezicht. Kraai krast zijn longen uit zijn lijf. Eksters schelden zich een rotje. Merel vlucht naar een schoorsteen verderop. Kraai hakt er met zijn snavel op in. Eksters duiken neer met gevaar voor eigen leven. Nijlganzen blazen schor de aftocht. De esdoorn geeft geen krimp.
Vanavond keek ik wie er nu heer en meester was van het nest. Geen idee. Want onverstoorbaar botten op deze dag de takken uit en school de oude esdoorn het nest weg in het groen. Gewoon zoals al vele, vele jaren stoïcijns gebleven.

4 reacties op “Stoïcijns

  1. Mooie observatie, Roos, ik kijk uit naar meer columns.

  2. roosverlinden schreef:

    Dank je wel! En vogels laten zoveel bijzondere dingen zien dat ze blijven inspireren.

  3. Affodil schreef:

    Prachtig verhaal. Is het nog duidelijk geworden wie de winnaar was? En helemaal akkoord: ganzen in een boomnest, het ziet er niet uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *