Standvogel

17.08.2016
|
0 Comments
|

Feit is dat ik zelf een standvogel ben die haar habitat niet graag verlaat. Ik heb ’t natuurlijk wel gedaan, vogels kijken op allerlei verschillende plaatsen. Maar het voelt ontrouw. Want wat gebeurt er intussen thuis? Wat aan de Korte Nauw?

Want daar gebeurt meestal van alles. Neem gisteren. Een augustusdag met wolkenvelden. Ineens komt de zon door. Door de warmte voortgedreven zoekt zo’n wolkenveld een goed heenkomen. Het rent gewoon weg! En dat in de maand waarin in de natuur niks gebeurt, waarin alles klaar is met z’n acties en daar zichtbaar moe van is.

Moet je zien wat er allemaal nog meer gebeurt. Zwijgend bijeen gegroepte  ganzen gakken zich zomaar opeens het luchtruim in. Boerenzwaluwen zwieren tevoorschijn. Een onzichtbare rietzanger trekt een spoor van kreetjes door het rietland. Een fuut knort, een fazant kokkelt en in de verte fonkelen de fluitgeluidjes van plevieren boven een akker.

Juist. Dat gebeurt dus in mijn habitat van Korte Nauw. Wat nu als ik naar de duinen, het bos of de waddendijk was gegaan? Ik was vol vragen thuisgekomen. Want stel ik had in de duinen een tapuit gezien. Was die daar dan een vaste zomerbewoner of een tijdelijke gast? En hoe zit dat met de specht in het bos en het groepje scholeksters aan de dijk?

In de Korte Nauw ken ik mijn pappenheimers. De zwarte kraai bij het gemaaltje. De bruine kiekendief nabij de vogelkers. Het poeltje waar de roerdomp zou moeten zitten. Net zoals de winterkoning in onze tuin ónze winterkoning is, met ónze huismussen en ónze merels.

Maar goed, het is tijd om weer eens op te stappen. Want wat gebeurde er intussen thuis? Er is daar in elk geval koffie. Ook is er het magere mannetje huismus dat een mollig pluizig jong voert. De jonge koolmees met z’n vale zwarte kap en das. En… mijn hand grijpt de verrekijker … die daar met die roodbruine opgestoken staart, elegante trippel, blonde onderkant… Die beschaafde en bescheiden verschijning, dat zal toch niet….

Hemel, zie je nou wel… ja, het is er echt een… een nachtegaal! Zie je wel, je kunt als standvogel ook geen uurtje van huis zijn en er komt stiekem een nachtegaal in je eigen tuin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *