Rietgors

9.03.2015
|
0 Comments
|

 

Als je steeds een rietgors hebt kunnen bekijken, nemen je gedachten intussen alweer gauw hun eigen domme loop. Dan is het vogeljaar gevorderd tot in juni of juli. Dan ben je als vogelaar intussen behoorlijk blasé en denk je dingen zoals deze uit mijn notitieboekje:

‘… iets stoms als een verjaardag. Ik heb er absoluut geen zin in! Als ik nou ook eens zo’n diepdonkerbruin kapje over mijn kop trok, een witte halskraag omdeed en bijpassend witte veren klikte aan mijn mooie lange bruingrijze staart? En dan weg sprintte! Wég over het riet! Op naar de stengel waar bovenop het het leukste is om te zingen. En als het me uitkomt lekker met mijn rug naar iedereen toe.’

Vandaag is het nog maar de eerste dag van de tweede week van maart. Het mooiste seizoen aller tijden ligt nog in het verschiet. En dan zit hij daar opeens, de rietgors! Flierefluitend alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. In de top van zijn vaste rietstengel in de Korte Nauw. Die waaraan de grijze pluim bungelt waar ik al wekenlang weemoedig mijn verrekijker naar richt.

Vriend rietgors schijnt bij ons in vrij grote aantallen wintergast te zijn. Nou, mooi niet in de Korte Nauw. Ik heb wat staan speuren tussen de rietstengels en stoppels. Geen enkel langstaartig, bruinruggig, donkerkappig langgerekt en snavelstoer vogeltje ontdekt. En hoe ik ook mijn oren suf spitste, er was zelfs niet het minste si-si-si-siehe geluidje. Echt niks.

En nu dus wel. Si-si-si vanaf de rietstengel die precies in het verlengde van de dikste stam van de lijsterbes ligt, zo’n twintig meter erachter. Waar het akkerland begint waarboven kieviten stijgen, dalen, wentelen en wieken dat het een lieve lust is.
Dan vliegt mijn rietgors op. Net als vorig jaar en het jaar daarvoor. Snel, snel naar de rietstengel aan de overzijde van het bultige graslandje. Waar hij bij het landen zijn witte buitenste staartpennen showt, me de rug toekeert en, touch and go, opvliegt en verdwijnt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *