Reportage

13.04.2015
|
0 Comments
|

Tjonge jonge, wat kunnen die ganzen waken. De hele bende gakt zich kapot. Alles wat op dit vroege uur dommelde is nu wakker. De bruine kiekendieven stijgen op van hun nest. De grutto’s scheren over me heen. Terwijl ik daarnet bij het naderen van de Korte Nauw zuiver en alleen de roerdomp hoorde. Hoemp, hoemp, hoemp.

Verdikkie! Weer zo’n veertig ganzen op de wiek. Nog meer. En nog meer. Moet je zien daar verderop. Oké, zeg maar zestig grauwe ganzen. Dat hield zich allemaal op in het riet. Kanjers van beesten. Terwijl ik kom voor de kleintjes. Blauwborst. Rietgors. Verdraaid, daar zit een rietgors! Bovenin de lijsterbes. Zijn eigen stek.

Weer zes ganzen over mijn hoofd. Vertrouw er maar op dat ze alleen aan de grond poepen. Zo’n ganzendrol… je moet er niet aan denken. Zijn ze nu allemaal weg? Het lijkt er op. Grutto’s. West en oost van me. Wouw, alom! Grutto, grutto, grutto. Intussen een unicum in Nederland. Redt de rijke weide, verdorie nog aan toe!

Nu pas begint de zon warmer te worden. Waar blijft de blauwborst nou? Hier op de boomstronk kan ik mezelf intussen natuurlijk wel leren om tussen gak en grutto ook andere vogelgeluiden op te vangen. Die van mijn rietgors en blauwborst bijvoorbeeld. Ik heb ze toch ook leren zien door het andere wat zich opdrong te doen vervagen?

Goh, de stilte is weer ingetreden. Een geluidloze zwarte kraai. Een muisstille meeuw. De een naar het oosten, de ander naar het westen. En… ja! Vrouwtje rietgors landt in de vlier. Gezellig met haar streepjesrug naar me toe.

Drie grutto’s. Een tureluurtje. Wat een geluidje, hè. Dan betrap je jezelf toch even op een diepe zucht. Ook omdat ik nu echt naar huis moet. Kijk, als toetje nog twee scholeksters. Te piet, te piet. En kieviten. En jawel, hoor: hoemp, hoemp, hoemp…

Een weldenkend mens moet het voldoende zijn om ‘m te horen. Die wil zo’n vogel niet verstoren. Mijn verstand is weldenkend. Mijn hopende ik niet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *