Regen

18.05.2015
|
0 Comments
|

Harde wind, regen en elf graden. Jaja, het is in de maand van mei. Daarom ging ik toch maar naar de Korte Nauw. Tenslotte kan ik in tegenstelling tot de vogels een capuchon opzetten.

Eerst wilde ik in de beschutting van het wilgengroepje blijven. Daar staande vond ik dat flauw. Al die middenhand-lange vogeltjes moeten wél de regen in. Hapklaar spul moet er komen, niks aan te doen! Daarnet thuis racete er een koolmees in glimmend regenpak met zwarte badmuts langs! En ik in mijn high tech regenkleding bleef in de beschutting? Capuchon op en gáán.

Op de vaste pleisterplaatsen pleisterde ik ook nu. Dus bij het bultige tussenlandje voor de roerdomp. Bij de dode rietstengel voor de rietgors. Bij de lijsterbes voor de blauwborst en het rietlandje in de sloot voor de rietzanger en de kleine karekiet. Op al die plekken was duidelijk dat ze de omstandigheden te slecht vonden en het daarom maar gezellig maakten in het riet. Je hoorde ze zingen en roepen, en verderop hoempte de roerdomp zijn partijtje mee.

Wel schoten er drie wilde eenden de beschutting uit. Ze draaiden een rondje en keerden per omgaande de onzichtbaarheid weer in. Een kievit verjoeg een zilvermeeuw en een grutto een zwarte kraai. Waarna regen en wind weer hun alleenrecht opeisten en ik er behoorlijk voor joker stond.

Uit armoede ging mijn  blik over fluitenkruid, boterbloem, smeerwortel en hondsdraf. Taxeerde ik de hoogte van het nieuwe riet op veertig centimeter. En dat was dat. Er zat niets anders op dan de oren te spitsen. Wat was er te horen achter de wind? Het spatten van regen. En… kluut, kluut, kluut. Weg met die capuchon die de hemel afsluit!

Daar vloog ie. De elegantste vogel die je je kunt bedenken. Direct opgestegen uit een Japanse prent. Wit en zwart en slank. Een ellelange zwiepsnavel, aerodynamisch gekromde rug en bleekblauwe steltloperpoten.

Ik keek ‘m na en ging naar huis. Op mooier mag je niet hopen. Helemaal niet op een regendag in de maand mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *