Ratjetoe

3.04.2018
|
0 Comments
|

Dinsdag 3 april
De hemel had gisteren geen centje zin in het voorjaar. Grijs van chagrijn zag het. Zelfs eens even lekker pittig doorregenen wilde het daar boven niet doen. Het drensde en dreinde. Van de weeromstuit gaven de tuinvogels de pijp aan Maarten. Ze zaten waarschijnlijk ergens hoog en droog. Zoals ikzelf, kijkend naar pijlstaart-eend, zomertaling en nonnetje. Naar middelste zaagbek, zwarte zee-eend en eider. Naar havik, visarend en torenvalk. Op dvd. Toen het eindelijk droog was en de vrije dag bijna om, doken ze weer op. Huismus, pimpelmees, grote bonte specht. Spreeuw, merel, roodborst. Heggenmus, koolmees, ekster. En zomaar ineens in stootduik: sperwer! Wat een rare rommelige ratjetoe!

Woensdag 4 april
Wát? Het riet rondom de vogelkijkhut is geoogst! Nu loop je op het pad erheen voor de hele vogelwereld te kijk. Ik blijf dus mooi in mijn auto zitten. Raam neer, kraag op, verrekijker paraat. Hemeltje lief, er scheert direct al een bruine kiekendief over de motorkap. Het schalt in de lucht van de grutto’s, kieviten, scholeksters en ganzen. En… ja… turelureluur, de eerste tureluur van mijn seizoen. Als de rust is weergekeerd, blijkt er boven me een leeuwerik te zingen. De verrekijker verraadt een haas, met twee kluten erachter. Voor mijn blote oog vliegen golvend twee witte kwikstaartjes voorbij. Oh, wat vreselijk jammer dat het allerhoogste tijd is voor mijn eetafspraak in het dorp aan de horizon. Geef mij maar deze ratjetoe!

Donderdag 5 april
Het kan niet! Toch klinkt er verderop in de tuin wéér door alle andere vogelgeluiden heen een groene specht. Onmiskenbaar is die grappige lachende roep. Daar is ie potverdrie wéér. Ik pak de gids erbij. Zie je wel, bij ons in Noord-Holland alleen in de duinstreek. Veel vaker op de grond te zien dan andere spechten, staat er. Ineens zie ik weer die zomeravond terug, groene specht, wandelend op ons tuinpad, mieren pikkend en voerend aan een jong. Roept veelvuldig, lees ik. Nou, dat klopt. Dwars door de mussen, spreeuwen, mezen, winterkoning, roodborst en krassende kraaien door. Wat is het hier aan geluiden een ratjetoe!

Vrijdag 6 april
Kraai leek het nest bovenin de oude boom van de hand gedaan te hebben aan ekster. Die renoveerde het. Er kwam een partner bij en een dak boven. Dat was niet kraai z’n bedoeling. Wég jullie! Ekster heeft nu een nest in een belendende jonge boom. Gebouwd van materiaal van kraai z’n nest. Eerlijk is immers eerlijk? Spreeuw is ingetrokken in het koolmezenkastje. Specht had de entree ervan behulpzaam ruim uitgehakt. Koolmees heeft het prima naar zijn zin in het pimpelmezenkastje. En winterkoning heeft uiteindelijk besloten tot een zelfgebouwd spulletje in de takkenhaag. Afijn, ook qua bewoning is het hier wat je noemt een ratjetoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *