Opstarten

26.03.2018
|
2 Comments
|

Maandag 26 maart 2018
Niet alleen het voorjaar moet weer opstarten, ikzelf ook. Want het dikste winterjack is niet meer nodig. Maar wat moest er ook alweer onder het dunnere om warm te blijven? En nam ik echt steeds alle spullen mee die klaarliggen? Verrekijker, driepootkrukje, voicerecorder. Haarband, handschoenen, zakdoeken. Mobiel, camera, appel. Zonnebril, leesbril, chocodrankje. Fietscomputertje, fietssleutel, huissleutel. Ik kijk naar mijn fiets die buiten klaar staat. En zie een spreeuw die nog meer nestmateriaal in z’n al overvolle snavel probeert te proppen. Onderweg naar een boom met nestkast verliest ie de lading. Ach… over opstarten gesproken!

Dinsdag 27 maart
Goed, daar zat ik dan gisteravond. Op het driepootkrukje. In de schemering, in de luwte van het dode riet. Oren gespitst, maar ik hoor niets. Is er echt geen enkele vogel? Of moeten ze nog op gang komen, die oren van me? Door de verrekijker speur ik de pluimen in het rietland af. Niks. Ik denk aan rietgorzen, blauwborsten, baardmannetjes, en tuur langs de rietstengels, struikjes en ondergrond. Niks. Helemaal niks. Dan zijn mijn oren kennelijk warmgelopen. Krassende kraai. Miauwende kieviten. Tepietende scholeksters. Gruttende grutto’s. Over opstarten gesproken, zeg!

Woensdag 28 maart
Ik kijk secuur naar de tijd op het dashboard. Ik kan best nog even het zijweggetje in, met links breed water en weids rietland. Eventjes luisteren wat er huist. Voor ik door moet naar het zorgcentrum; daar gaan mijn schrijfcursisten voorlezen uit eigen werk.
Terwijl ik het autoraam laat zakken, beweegt er verderop iets in de lucht. Twee bruine kiekendieven! De V-stand van hun vleugels is onmiskenbaar. Gisteren was er nog niks! Ik kijk zo lang de tijd het toestaat. Maar dat prachtig elegante glijden, wenden en duiken van ze, nee, dat is er nog niet bij. Over opstarten gesproken!

Donderdag 29 maart
De bruine kiekendief zweeft zoekend over mijn rietland. Maar verder geen spoortje geluid van rietgors of blauwborst. Wat me bezorgd doet denken dat de kleine zangers van riet en moeras hier misschien niet terugkomen. Omdat de kiekendieven zich vorig broedseizoen te goed hebben gedaan aan hun kuikens. Dat al hun inspanningen tevergeefs zijn geweest.
Weer thuis blijken de eksters zich het kraaiennest in de oude boom toegeëigend te hebben. Was hun slordige bouwsel in de jonge boom ernaast een afleidingsmanoeuvre? Weer denk ik bezorgd dat de jongen van onze kleine tuinvogels hun niet tot voer mogen gaan dienen. Hé… dit is mijn jaarlijks terugkerende bezorgdheid. Over opstarten gesproken!

Vrijdag 30 maart
De boel mag nu toch wel zo’n beetje opgestart zijn? Er zijn nota bene al twee dagen met voorjaarsachtig weer geweest. Twéé! Om me heen speurend wandel ik op het weggetje naar het kanaal. De landerijen wachten geploegd op betere tijden. Er zwerven wat meeuwen. Een houtduif kruist mijn pad. Nabij het rommelige bosje aan de loskade van het kanaal spitsen mijn oren zich ineens. Een schril kie, kie, kie. Wie maakte dat geluid ook alweer? Een roofvogel, dat zeker. Maar… Ja, torenvalk! En meteen cirkelen er boven mijn hoofd twee torenvalken. In baltsvlucht. Dus opgestart!

2 reacties op “Opstarten

  1. Tini Noordzij schreef:

    Door je enthousiaste en interessante vogelblogs worden mijn weken een heel stuk leuker en krijg ik zin om de fiets te pakken en zelf naar vogels te gaan speuren Dus huppekee, op pad gaan en genieten

  2. roosverlinden schreef:

    Wat leuk om te lezen, Tini. Veel mooie vogelfietsuurtjes gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *