Op laag water

8.10.2015
|
2 Comments
|

Voor watersnippen moet je zo’n dag hebben waarop het je niets kan bommen wanneer je weer thuis komt. Zo’n dag waarop de plichten je koud laten. Het mag wemelen van de klussen, ze zoeken het maar uit. Je wilt een watersnip. Je voelt aan alles dat het vandaag voor snippen het juiste weer in de goeie week is.

Dus je posteert je bij zo’n onbetekenend plasje waar watersnippen wel willen zijn. Daar poets je je verrekijker op en stel je zo zuiver mogelijk in. Want je gaat ze echt vangen. Je blijft kijken. Vreselijk goed kijken. Watersnip, kom maar op.

En verdraaid als het niet waar is, ineens zie je dat een spriet riet of droog gras geen spriet maar een snavel is. Warempel, daar zit hij met z’n blond gestreepte helm op zijn kop… Dan te weten dat het niet bij één snip voor de lens hoeft te blijven! Er moeten er méér zitten. Het kunnen er vier, vijf, zeven of zelfs dertien zijn. Buiten het broedseizoen bivakkeren ze in groepjes. Overdag rusten, poetsen en foerageren. In de schemering  op pad, verder door naar het zuiden.

En het is buiten het broedseizoen. Dus zoek je hebberig naar meer. Minutieus speur je rommelige walkantjes af. Want een roerdomp mag er om bekend staan zich volkomen onzichtbaar te maken in het riet, een watersnip kan er ook wat van. Trouwens, denk je, tussen de herfstbladeren is een simpele roodborst met zijn olijfgroene rug ook praktisch onzichtbaar.  En probeer maar eens die braamsluiper die… Nummer twee!

Ha! Zie je wel, vier, vijf, zes… Ja, makkelijk zat als ze zich gaan poetsen. Wat een ellenlange snavels. Wat een elegante lengtestrepen over hun rug en wat zijn ze… Achttien! Achttien poetsende… nee, zigzag wikwak wegschietende watersnippen! Even nog tegen de grijze hemel. Dan foetsie, hoe je ook tuurt.

Weet je wat het is? Als je op zo’n dag eindelijk weer thuis bent vliegt alles wat je doen moest gewoonweg zigzag wikwakkend door je handen. Heus, ga snippen kijken. Later is alles toch binnen de kortste keren klaar.

2 reacties op “Op laag water

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *