Op het eerste gezicht

19.06.2018
|
2 Comments
|

19-06- 2018
Die mevrouw die geen sijs van een drijfsijs kon onderscheiden. Laten we daarmee maar eens beginnen in deze geheel vrijblijvende lekencursus vogelherkenning: de plaats waar je een vogel ziet. De drijfsijs zie je op het water – als de soort bestond, wat ie niet doet. De sijs op het droge. Waarmee die mevrouw al een fiks eind zou zijn opgeschoten!

Zie je een vogeltje in je tuin of op je balkon? Dan is het zeker geen zeevogel; dat hele lange hoofdstuk in de vogelgids kunnen we overslaan. Erg logisch dat het een bosvogel is, of een weidevogel of een vogel van strand-en-wad is jouw vogel ook niet. We kunnen alwéér een heleboel hoofdstukken overslaan.

Is het dan soms een roofvogel? Hmm… nee… erg roofzuchtig ziet jouw vogeltje er niet uit. Hij kijkt er te trouwhartig voor uit z’n oogjes. En met dat petieterige snaveltje pikt ie vast geen andere vogeltjes dood. Bovendien is ie niet stoer van formaat, dus een muis zit er ook niet in. Hij is net zoiets als je eigen hand van pols tot vingertoppen. Dus groter dan een mus, want verdikkie, hoe een mus eruit ziet weet iedereen!

Kijk, zo schieten we al lekker op. Gewoon door naast de plaats waar je ‘m ziet, jezelf ook een eerste indruk te gunnen. Die belangrijke eerste indruk die je hersenen doet roepen dat het geen flamingo of ooievaar is die daar staat.

Overigens, terwijl ik dit schrijf zitten er vier energieke, behoorlijk mollige lichtgele vogeltjes met zwarte mutsjes drukdoend om voedsel te piepen op de vensterbank. Jonkies van koolmezen, zeggen mijn hersenen dwars door mijn geschrijf heen. Meteen al. Op het eerste gezicht!

(Foto: Nature Today)

2 reacties op “Op het eerste gezicht

  1. Affodil schreef:

    Die vijfde, wat is dàt dan? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *