Niet zwijmelen

3.05.2015
|
0 Comments
|

Nee, ik ga niet zwijmelen over het voorjaar. Dat doet iedereen al,  terwijl jij al blij bent dat je het vandaag allemaal net weer hebt gered. Jij verlangt nog maar naar één ding: dat je jezelf weer terugvindt na al dat getrek en geduw aan je lichaam en geest.

Echt, er is maar een remedie. Naar buiten gaan. Voorjaar of niet, pak een plantsoentje, park of buitenrand van de wijk. Het dondert eigenlijk niet, als je er maar wat verder weg kunt kijken dan je eigen hoofd diep is.

Zo belandde ik na negen uur achter de pc aan de Korte Nauw. Voor mij een bijzonder gebiedje. Ieder ander zal denken dat er vroeger vuil werd gestort in de rommelige ruigte daar. Het is er nikserig, zoals op talloze plekken in Nederland. Weggetje, slootje erlangs, iel boompje hier en daar. Wonderbaarlijk struikje, restanten brandnetels, omgevallen veehek. Rietschoot en verderop groengroen knollenknollen land met hier en daar een zwaluw of een spreeuw.

De rest is eenvoudig. Je blijft staan. Domweg staan. Voeten stukje uit elkaar voor de stevigheid. Knieën los, snaarstrak stonden ze de hele dag al. Die eeuwige smile van je gezicht. Lekker je mondhoeken laten zakken. Adem in, adem uit en luister naar het gekwetter. Negeer de auto’s verderop, de stemmen en het vliegtuig.

Na vijf minuten wil je nog wel even langer blijven. En na een kwartier hoor je iemand dingetjes vertellen die je langs je heen laat gaan. Tot er iets bekends in die dwarrelende woorden klinkt. Dat is verdikkie jezelf.

Hoi, groeten je gedachten. Hoi, groet je stem zachtjes terug. Daar laat je het bij. Want  het fluitenkruid bloeit, er zijn paardenbloemen, boterbloemen,  pinksterbloemen, zwaluwen en wollen wolken in de hemel.

Terwijl jij jezelf daar dom laat staan opent zich geruisloos de ruimte. Steeds meer, steeds verder. Met niet meer gevuld dan vederlichte lucht die de zakken van je jack en je hoofd vult om mee naar huis te nemen. Maar pas straks. Later. Als het zover is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *