Lengen de dagen nu echt...?

16.01.2018
|
4 Comments
|

Maandag 15 januari
De avond valt vroeg. Tegen wind en regen in ploeteren scholieren over hun fietsstuur gebogen op de slingerende dijk. Westwaarts. Huiswaarts voor de avond en de nacht. Zes zilvermeeuwen wieken onderaan de dijk mee. Westwaarts. Zeewaarts voor de avond en de nacht. Zo wit tegen het grasgroen. (Foto: Janna de Jong)

Dinsdag 16 januari
Vanmorgen trokken ze in de schemering weer terug naar de weilanden, de zilvermeeuwen. Ze waren de eerste die ik zag, de merel was tweede. Na een hele tijd niks zwol iets als gakken op. En ineens slierten, hele slierten grauwe ganzen in het aarzelende ochtendlicht.

Woensdag 17 januari
We doen allebei of we elkaar niet zien, de fuut en ik. Ik op het paadje langs de vaart, hij in het water achter het dode riet. We houden ons doodstil. Hij met zijn witte borst naar me toe, ik met mijn handen in mijn zakken. Dan ineens duikt hij onder, en ik dieper weg in mijn jas. Hij komt vast met een visje in z’n snavel weer boven. Maar wel een eind verderop, zodat ik het lekker puh niet zie.

Donderdag 18 januari
Code rood. Westerstorm. Mogelijk kracht 11 Beaufort, in windstoten. Er vliegt één meeuw, achteruit, oostwaarts, terwijl hij stoïcijns naar het westen blijft wieken. Een ekster zoekt tussen de kruidenpotten in de tuin naar iets eetbaars. Jeetje, z’n ellenlange staart klapt om! Klik! In één tik ineens recht over z’n rug heen. Zou het pijn doen?

Vrijdag 19 januari
Zo gezellig kwettert een spreeuw in de boom achter ons huis! Er tussendoor vragende roepjes. Dan het begin van een wijsje, en snelsnel terug naar het vertrouwde kwetter de kwetter.
Een stukje blauwe lucht zweeft voorbij. Teken voor een koolmees om van zich te laten horen. Het klinkt nog als een piepend tuinhek, maar binnenkort…! Hij vliegt uit de takken tevoorschijn, landt onder een vlierstruik. Verdraaid, daar bloeien winterakonieten!

Het goede antwoord op de vraag of de dagen echt wel lengen, luidt dus: ja.

4 reacties op “Lengen de dagen nu echt…?

 1. Tini Noordzij schreef:

  Wat geniet ik toch van je weekblogs, Roos!
  Elke dag weer kijk ik in alle vroegte of er al nieuwe vogels voorbij komen in je blog.
  En dankzij Vogelvrouw én nu de leuke weekblogs ben ik elke dag alert op de vogels die ik zie. Niet alleen in mijn eigen omgeving, maar overal waar ik kom, tuur ik rond.
  Wat is dat toch heerlijk!

 2. Wil Busser schreef:

  Maar vandaag , zouden ze ook niet liever binnen zitten bij de verwarming ? Wat een weer . Dan wil je toch even geen vogel zijn . Bbbbrrrrr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *