Kneu

8.06.2015
|
3 Comments
|

Ik heb het er zelf naar gemaakt dat ik nu bij De Geul zit. Vakantiegangers van de boerencamping hebben namelijk de Korte Nauw ontdekt. Ze laten er de hond uit. Die mag er lekker los, vinden ze. In het broedseizoen, godbetert! Dus draaide ik zestien knoppen in mijn hoofd om, slikte mijn woede weg en sprak ze met opeengeklemde kaken vriendelijk aan.

Ik sprak over het unieke van blauwborst, rietgors en roerdomp. De haat spatte uit die vent zijn ogen. Moeder de vrouw bluste de brand. Het zoontje zei treiterig tegen de hond dat er mensen zijn die honden haten.

Stijf van ingehouden woede wachtte ik tot mijn verrekijker sein veilig gaf en ze verdwenen waren. De boer van de camping was niet thuis. Zijn vrouw zou hem mijn verzoek overbrengen. Ja, geen loslopende honden aan de Korte Nauw tussen eind maart en eind juni. Hij heeft een hekel aan natuurlui, zei ze onzeker. Weet ik welk stresshormoon liet me rechtstreeks naar hier sjezen. Waar ik goddank de enige ben.

Ik benoem maar wat ik zie. Aalscholvers. Bergeenden. Kuifeenden. Lepelaars. Zilvermeeuwen. Bruine kiekendief. En, god, wat geuren de duinroosjes heerlijk. Hoe zalig zijn de geluiden uit de Mokbaai achter mijn rug. Maar je zou zo’n eigenwijze stronthommel van een Randstedeling toch bij kop en kont pakken en door elkaar rammelen.

Door die gedachte weet ik nog zeker een halfuur te moeten blijven. Eerder is de adrenaline of wat het ook is niet uit mijn bloed. Grasmus. Of graspieper? Wat is ook alweer het verschil? Het zal iets met streepjes en stippen zijn. Wat doet het er ook toe? Als je maar vrede vindt.

De wereld zit nu eenmaal zo in elkaar, Eline, zeg ik maar. De mens heeft zichzelf tot belangrijkste gebombardeerd. Daarna voedsel, auto, vakantie en hond. Ik hoor mijn eigen ingehouden gegrinnik. Ik voel dat het weer goed komt, zie in de top van een of ander struikje stralend karmozijn en denk: hoera, heb dank, een kneu!

3 reacties op “Kneu

 1. Manda schreef:

  Eline,

  Ik begrijp jouw reactie. Ondanks dat ik hondeigenaar ben en het heerlijk vind dat het dier af en toe kan rennen, behoor je je wel verantwoordelijk op te stellen naar andere dieren (en mensen toe). Als we de natuur haar gang laten gaan, komt het waarschijnlijk goed. Moeder Natuur heeft er voor gezorgd dat wij allemaal (mens en dier) ons eigen plekje hebben. Respecteer dat.
  Ik hoop dat jouw kwaadheid inmiddels gezakt is want de invloed van zo’n domme man mag niet groot worden.

 2. Kitty Mertz schreef:

  Ach konden wij maar wat milder omgaan met de natuur en wat beter leren kijken, dan komt de rest vanzelf!

  • roosverlinden schreef:

   Precies, Kitty! En als Vogelvrouw streef ik ernaar vrouwen ‘wat beter te leren kijken’ :-). Want vrouwen willen koesteren en beschermen. En des te meer beschermers….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *