Je hóórt dat het verandert

22.01.2018
|
0 Comments
|

Maandag 22 januari
Je kunt strooivoer blijven aanslepen. In een mum van tijd hebben de huismussen de silootjes leeggegeten. Welgeteld met z’n drieëndertigen zitten ze uit te buiken in de kale meidoornstruik. Het is een getsjilp van jewelste. Het wordt een mannetjesmus kennelijk te veel, hij zoekt een andere stek. Wat zit ie daar mooi te wezen! (Foto: Jankees Schwiebbe)

Dinsdag 23 januari
Natuurlijk hoor je nu overal spreeuwen kwetteren. Niet dat ze zich eerder stil hielden. Alleen kwam hun zacht, tevreden gemurmel toen niet boven onze gedachtes en drukdoenerij uit. Wie het wel hoorde zal vast even mijmerend z’n ogen hebben gesloten. Want klonk daar niet de belofte dat het toch ooit weer voorjaar wordt?

Woensdag 24 januari
Wie je nooit hoort is de aalscholver. Een beetje een engerd met een haakje aan het eind van z’n snavel. Geheimzinnig ook. In zichzelf gekeerd. Duikt onder water zonder een kik te geven. Moet je ‘m later met wijd gespreide vleugels zien zitten bovenop een lantaarnpaal. Onverstoorbaar wachtend tot z’n natte verenpak weer droog is. Een zwart pak, dat bij het naderen van het voorjaar stilletjes aan mooier wordt. Ja ja. Stil, met diepe gronden.

Donderdag 25 januari
’s Morgens is hij op z’n best, de koolmees in het boompje naast ons bijkeukenraam. Met toenemende stemverheffing roept hij ritmisch ti-ta-ti-ta. Ik gluur naar ‘m terwijl ik wasgoed in de machine doe. En zie dat hij, als het even stil is, een halve slag om wipt op de tak. Of even op het dak van het nestkastje aan de stam vertoeft. Jammer dat het boompje niet in onze tuin staat. Maar leuk voor de buren!

Vrijdag 26 januari
Als je me nu vraagt naar welke voorjaarsvogelzang ik het meeste verlang… Het robuust-melodieuze van de merel in het ochtendgloren? Het opgewonden nachtelijke tepiet tepiet van de scholekster? Het vreedzame koeren van houtduiven? Het kiewiet kiewiet of grrruttto grrrruttto? Ja, naar allemaal  natuurlijk!
En nee, nee! Want heb je ooit in het begin van februari het lied van een hoog opstijgende of plots dalende leeuwerik gehoord? Dán weet je mijn antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *