In januari?

14.01.2019
|
2 Comments
|

Waar komt mijn gevoel vandaan dat er deze dagen in het rietland iets speciaals gebeurt? Want wat zou er voor speciaals kúnnen gebeuren? Het is nog maar halverwege januari. De wind is westelijk, tussen buien door schijnt de zon. Het is zeven graden boven nul. Ik bedoel maar, wat zou zich geroepen kunnen voelen om iets speciaals voor een vogelvrouw te doen?

Ik ben al een paar dagen niet bij het rietland geweest. Dus het zou best kunnen dat het speciale zich er precies in die paar dagen voordeed. Iets dat anderen wél meegemaakt hebben. Geen leuke gedachte. Ik voel nog de pijn over het ijsvogeltje dat ik miste…

Maar… in januari…?

Op internet waren deze dagen meldingen van de voorjaarsroffel van de grote bonte specht. Passeerden foto’s van roerdompen. Van een futennest met eieren. En waarom zou het niet kunnen dat mijn roerdomp genoeg heeft van zijn winterse zwerftochten? Dat hij alvast maar wat in het riet rondscharrelt. Al een beetje zoekende is naar een nog dieper verscholen nestplek dan afgelopen jaar. Het aanwezige nestmateriaal inventariseert. Inspecteert hoe het met de beschutting gesteld is nu een naburige wilg tot op de grond is afgezaagd.

Het kan wel waar zijn dat het halfweg januari is, ik ging daarnet toch poolshoogte nemen. Dwars door mijn waarschuwing heen dat ik zou thuiskomen met slechts grauwe ganzen op mijn netvlies. Met smienten, brandganzen, wilde eenden, kuifeenden, futen, een meerkoet, een dwalende kievit. Dat er hier in de tuin meer te beleven valt. Mussen, vinken en mezen bij de vleet. Roodborst en winterkoning. Specht en boomkruiper. Houtduiven, tortels, kauwtjes, eksters en kraaien. Dus…?

Dus stond ik tóch in het rietland. Na een hagelbui. En kwam ik thuis zonder grauwe ganzen op mijn netvlies. Zonder smienten, brandganzen, wilde eenden, kuifeenden, futen, meerkoet of dwalende kievit. Maar met in mijn oren het gekwetter van een dikke honderd zich in het riet stortende spreeuwen. Zie je wel dat mijn gevoel het bij het rechte eind had. Dat er iets speciaals gebeurde. In januari!

2 reacties op “In januari?

 1. Affodil schreef:

  Ach, er gebeurt altíjd iets speciaals, toch? Tenminste, als je open staat voor de schoonheid van de gewoonste dingen. Blij met een (liever niet te dooie) mus? Ik kan ùren naar mussen kijken! Zo’n bende van 5à600 ganzen die samen de lucht in gaan. De Turkse tortels en de vinkenmannen in de tuin die al verwoede gevechten leveren met (liefdes)rivalen. En ja, ik heb ook de grote bonte al horen roffelen. Twee keer al. In januari!

  • roosverlinden schreef:

   En zo is het, Affodil, er gebeurt altijd wel wat. En… nee… ik wilde er al nog iets pienters achteraan typen maar dat is eigenlijk een veel te leuk beginpunt voor het volgende blog 🙂
   Dank je trouwens voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *