Grijs en grauw

10.02.2019
|
6 Comments
|

Het is buiten eindeloos grijs en grauw. Grijzer dan dat eigenlijk, en grauwer ook. Het regent ook grijs. Met grote grijze grauwe druppels die zilvergrijze kringen maken in de donkergrijze sloot. Ze vallen uit muisgrijze wolken in een olifantgrijze hemel die tot aan de grijze horizon reikt. Grijzer dan de natuur kan schilderen kan een mens het niet. Maar wel in zijn hoofd – waar het op een februari-dag als deze zo verschrikkelijk vergrijst dat het uitloopt in de ziel.

Een verstandig mens trekt op zo’n dag een capuchon over zijn hoofd en laarzen aan, en hangt zijn verrekijker om. Want buiten opgaan in het grijs is voor het zielenheil de enige remedie.

En wie roepen daar boven de landerijen? Wulpen. Wie gakken daar boven de rietkraag? Ganzen. Wie schieten daar als door een raket gelanceerd achter het pannendak van het gemaaltje langs? Spreeuwen. Wie tekenen er in hun vlucht golflijntjes over het riet? Mezen. Wie blaft er zijn schoothondjesblaf? De meerkoet. En wie duikt daar op uit het water? De fuut.

Een verstandig mens propt dat alles in zijn geheugen. Vervelende gedachten schieten er via de nooduitgang uit.

Kijk, want wie staan daar met z’n dertige aan de wallenkant van het ecologische natuurgebiedje? Aalscholvers. Wie landen er met zijn elven op de landtong? Scholeksters. Wie nemen er een aanloopje om op te stijgen? Smienten. Wie is er in zijn eentje malse hapjes gras aan het scoren? Een knobbelzwaan. Wie buitelen er kwajongensachtig boven het bruggetje? Kauwtjes.

Ha, een verstandig mens stampt nog wat kilometers door over de dijk. Natter dan nat kan hij toch niet worden. En al kon het wél, wat kan dat nou schelen, denkt hij zorgeloos geworden.

En ja, hoor. Wie rusten daar in het drassige land met al die slootjes en plasjes? Kieviten. Wie jagen elkaar weg en de stuipen op het lijf? Bergeenden. Wie poetsen er op dat eilandje hun veren? Wilde eenden. Wie verjaagt daar een blauwe reiger? Een grote zilverreiger. Wie landt daar op dat paaltje? De torenvalk. En wie wieken er in een lange linie gestaag van oost naar west? Meeuwen.

Intussen speurt een verstandig mens steeds eventjes die olifantgrijze hemel af. En wie zeilen daar naderbij? Muisgrijze wolken. En wat valt er uit? Grijze regen, met grote grijze grauwe druppels die zilvergrijze kringen maken in de donkergrijze sloot. Hoe kan het ook anders. Het is buiten eindeloos grijs en grauw.

6 reacties op “Grijs en grauw

 1. Kitty Mertz schreef:

  Maar op zo’n eindeloos, grijze, grauwe dag als zondag, ik heb eigenlijk altijd een hekel aan zondag gehad, ben je geen verstandig mens meer Roos! Dan denk je niet meer aan al die vogels die in dat eindeloos, grijze, grauwe weer gewoon hun gangetje gaan en het nemen zoals het is… Dan wil je eigenlijk onder de dekens kruipen in je lekkere warme bed en je eigen mooie wereldje ingaan en hopen dat als je de moed hebt om er weer langzaam uit te kruipen jouw warme, mooie wereldje tot leven is gekomen waarin je gewoon weer heerlijk verder kunt gaan!

  • roosverlinden schreef:

   Ik denk, Kitty, dat er ook vast wel vogels zijn die lekker diep verscholen blijven in klimop of riet, onder dakpannen en tuinmeubilair :-). Maar ja, hun magen rammelen al snel. Dus gaan ze maar weer de barre buitenwereld in. Haha, dat zou een mens ondanks grauw, grijs en nat ook doen als hij geen goed gevulde voorraadkast had!

 2. Tini schreef:

  Wat vind ik dit een opbeurende blog, Roos. Als je dit allemaal gezien hebt, heeft je dag weer alle kleuren van de regenboog met een zonnetje erbij als kers op de taart gekregen, zelfs al zie je al dit moois met zulk grauw en grijs weer alleen maar voor je door het lezen van deze blog.
  Dus ik houd deze schitterende blog bij de hand voor zulke nare en donkere dagen! Een betere remedie voor een zonnig humeur op grauwe en grijze natte dagen is er toch niet?

 3. Affodil schreef:

  En als je zo eens helemaal geen zin hebt om verstandig te zijn op zo’n grijze dag, dan is er altijd de hond die zonodig “moet” en dan ben je tóch buiten. En dan kan je net zo goed het hele eind lopen en er van genieten.
  Schitterend blogje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *