Gezelschap

9.05.2017
|
2 Comments
|

Daar sta ik dan. Inmiddels een heel uur  in gezelschap van de heren P. Snot en L. Rozenwater. Geen blauwborst of roerdomp laat zich zien. Terwijl Jan en alleman beweert dat ze hier zitten. De blauwborst zingt als een nachtegaal, las ik. De roerdomp hoempt ook al bestaat dat woord niet.
Dit gebied heet Kromme Nauw. Ik sta op een steenslag paadje dat overgaat in een grasdijk. Voor me, naar het westen, strekt zich moerassig rietland uit. De oude kreek achter me is behouden gebleven in een poldertje. Hij is nauw en loopt in een boog. Dus de naam klopt, maar de rietzanger daar zíngt niet maar krást.
Ik ben een beetje uitgekeken op z’n capriolen. Zing, kras, zing. En húp daar springt hij een meter  recht omhoog de lucht in, en tjoep daar gooit hij zijn vleugels als een parachuutje uit en daalt. Schitterend, maar ik kom voor de blauwborst en de roerdomp.
Wie me intussen ook gestolen kunnen, zijn de bruine kiekendieven. Zeil, zeil, wiek en zeil zweven ze laag over het rietland. Kri, kri, kri roepen ze. Dat weet ik zo langzamerhand wel. Net als dat het mannetje z’n borst met roomkleur versierde en het vrouwtje witte vlekken op haar vleugels heeft.
Dat ze niet gewaardeerd worden door grutto en kievit, is intussen meer dan duidelijk. Duikvluchten hier en duikvluchten daar.  Een salto mortale van de kievit, een gevechtsaanval van de grutto. En de scholeksters die alvast maar van verre roepen dat ze als hulptroepen in aantocht zijn.
Ontegenzeggelijk mooi. Fantastisch mooi zelfs. Maar ik sta hier voor de blauwborst die zingt als een nachtegaal en de roerdomp die hoemt. En verzoek dringend de heren Snot en Rozenwater eindelijk eens plaats te maken!

 

 

2 reacties op “Gezelschap

  1. Shoshannah Brombacher PhD schreef:

    Leuk, Roos, je neemt me mee naar de natuur twrwijl ik in mijn stadse huis zit.

    • roosverlinden schreef:

      Ha, leuk Shoshannah, want dat is precies de bedoeling. Zelfs dat vrouwen die het maar een heel gedoe vinden, zo’n jack, zo’n verrekijker, binnen toch buiten zijn;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *