Even een woordje zeggen

2.03.2015
|
1 Comment
|

Tegen de Korte Nauw kun je rustig iets zeggen. Nee, eigenlijk is het je plicht. Het gebiedje ligt er niet voor niets mooi te zijn. Het beschermt er van alles en nog wat. Daar moet je als passant waardering voor tonen. Gewoon voor je uit mompelend, zo moeilijk is dat niet. Talloze oren die weten te zwijgen zullen je horen.

Neem daarnet. Zon, vergrijsde rietstengels, waterspiegeling daar waar gemaaid is. Een paar ganzen. Een kauwtje of wat. Verderop in het land drie duttende hazen. Oké, het kan niet altijd wemelen van de verrassingen. Het voordeel is dat je nu je woorden voor straks kunt overwegen.

‘Lieve Kromme Gouw, hoorde jij ook al kieviten, scholeksters en grutto’s?’ mompelde ik dan ook. ‘En hoe vind je het dat je andere vrienden weer in aantocht zijn? Kiekendief, blauwborstje, rietgors. Roerdomp, rietzanger, karekiet. En wie huizen er wel niet allemaal nog meer in je riet, vlieren en lijsterbessen? Hoor jij ‘s zomers wel eens de metalen roepjes van baardmannetjes? Vertel eens. Ik namelijk verdikkie niet.’

Ik bedoel, wat je tegen de natuur zegt kan kant nog wal raken. Toen ik een poosje stil stond te kijken mompelde mijn eigen stem bijvoorbeeld dat er op die ganzen, kauwtjes en hazen na toch echt helemaal niets te beleven viel. Dat ik maar weer eens op huis aan moest. Dat ook de blauwe lucht het meer en meer liet afweten.

Mijn stem was nog niet uitgesproken toen vanuit het dorp een sirene loeide. En ook die van een dorp in het westen. ‘Niks aan de hand,’ zei ik sussend. ‘Het is vandaag de eerste maandag van de maand en nu precies twaalf uur.’ Toch stoven ze allemaal op uit de watertjes, het riet, de vlieren en de lijsterbes. Smienten, mussen, mezen, wilde eenden, kuifeenden, brandganzen en een fazant. Eksters, kauwen, spreeuwen en wat de laatste kramsvogel moest wezen.

En leuk, daarna hoor je jezelf echt welgemeend voor alles bedanken. Dat moet de natuur toch goed doen?

Een reactie op “Even een woordje zeggen

  1. Jantien schreef:

    Wat leuk beeldend geschreven, zie het voor me

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *