Ellen en ies

25.02.2019
|
3 Comments
|

Er zat een pietsie voorjaar in de lucht. Daardoor zal het gekomen zijn dat ik, slenterend langs een poldervaartje, ineens iets snapte. Want gedachten slenteren mee. Net als blikken. Waardoor ze me attendeerden op de honderden ganzen verderop in een weiland.

Ik besteedde geen aandacht aan ze. Het zouden wel gewoon grauwe ganzen en brandganzen zijn. Als er al een bijzondere tussen zat, zou ik die toch niet herkennen. Of voor een uit de kluiten gewassen smient of wilde eend aanzien. Maar mijn gedachten hadden daarop wat te zeggen.

‘Wat je niet kent dat zie je niet,’ zeiden ze. ‘Je kijkt geen seconde langer dan nodig naar Chinese lettertekens omdat je niet weet wat ze betekenen.  In die brij herkende je niets. Toen je nog niet kon lezen, kende je de wereld achter de woorden niet. Als je niet weet dat wat daar rondstapt, dan zie je tussen de grauwe en brandganzen geen toendrarietgans . Als je verschil niet ziet tussen de l en de i, of tussen de m en de w, en s en de z, dan zie je het woord en de zin niet. Hoe kun je dan wél zien dat de ene vogel een kievit is en de andere een scholekster? Het zal je een zorg zijn. Je ziet iets, het zal je Chinees zijn en je haalt je schouders op.’

Ze hadden gelijk, mijn gedachten. In bossen waar een poldermens als ik niet dagelijks komt, zie ik wel merels, koolmezen en vinken. Mijn oog negeert het bruine stipje bovenin een naaldboom dat verdikkie nog aan toe een boomleeuwerik is. Hoog tijd dus om ellen en ies te gaan onderscheiden. Pak de vogelgidsen er maar bij. Het kan nog. Er is nog vrije tijd, want het lijkt maar dat het voorjaar eraan komt, het is nog winter.

Intussen bleken al die ganzen door het een of ander op de wiek gegaan. Honderden, echt honderden waren het. Ze cirkelden rond. Een paar groepen zetten koers naar het noorden. Andere verdwenen in de westelijke hemel en doemden toch weer op. Best prettig dat het door het tegenlicht ondoenlijk was te onderscheiden waar nu precies grauwe ganzen vlogen en waar brandganzen. Ik slenterde daarom rustig voort, mijn gedachten en blikken deden het hunne. Mijn stem kennelijk ook. Die riep plotsklaps dat er vanuit het zuidoosten twee lepelaars naderden, en het was nog waar ook. Logisch. Er zat immers al een pietsie voorjaar in de lucht?

3 reacties op “Ellen en ies

 1. Affodil schreef:

  Je hebt het maar getroffen. Als die ganzen ineens – om geen enkele aanwijsbare reden – met z’n allen in de lucht gaan, maakt het je niet uit welke het zijn.
  Sinds dit jaar hebben Manlief en ik ons aangesloten bij de vogeltellers van Sovon om – juist, ja – ganzen en zwanen te tellen. En ik kan je verzekeren dat je dan niet stoïcijns blijft als er zo’n kleine duizend van die beesten op de wieken gaan vóór je klaar bent met tellen hoeveel er van elke soort tussen zitten.
  Wat me doet denken aan ettelijke jaren geleden, op Terschelling. We waren ganzen aan het kijken vanop de Waddendijk. Komt er zo’n socialiseer-Hollander voorbij gefietst. Met zijn galmende falcetstem roept ie ineens “Sal ik effe in me hande klappe? Gaan se allemaal gelijk de lucht in” Wat ze ook gelijk deden. Het blijft nu een afsluiter bij ons: als we een groep geteld hebben, zetten we vaak allebei tegelijk dit refreintje in. Dat betekent dan : inpakken en wegwezen, naar het volgende telpunt. 🙂 🙂 🙂

  • roosverlinden schreef:

   Mooi verhaal, Affodil :-)! Jullie moeten goeie kenners zijn willen jullie mogen tellen bij Sovon. Mooi dat jullie je bijdragen leveren!

   • Affodil schreef:

    Na bijna 40 jaar vogels kijken (en al bijna even lang op de Wadden) wordt het stilaan tijd dat we een paar soorten herkennen, he? 😉 En als we niet naar de Wadden met vakantie gingen, dan was het wel naar é.o.a. vogelreservaat elders in Europa. Niet toevallig zijn we uiteindelijk in Zeeuws-Vlaanderen neergestreken. Maar we tellen alweer af naar Texel. En in het najaar hopen we een paar weken op Terschelling te zitten. Dat is nu eenmaal ons lang leven …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *