Een kwartiertje buiten

19.10.2017
|
2 Comments
|

Half oktober, de dag begint met zon. Ik vraag mezelf toestemming om vogels te kijken bij het rietlandje. Nou vooruit. Een kwartiertje. Maar dan ook serieus. Niet dromen. En inspreken op de voice recorder, want thuis uitwerken tot een blog!

Track 1.
Eigenlijk ben ik best streng voor mezelf dat ik maar een kwartiertje mag vogelen. Hé, daar vliegen twee kieviten. Best leuk om alles wat er te zien is in te spreken. En intussen zit ik lekker zonder schuldgevoel op m’n krukje achter de rietkraag. Want het mag…
Track 2.
Gak, gak, grauwe ganzen. En in het riet… ja, toch… zilveren roepjes. Pimpelmezen dus. Makkelijk zat, ze waren hier gisteren ook. Maar spijkerhard bewijzen dat ze er nú zijn kan ik niet. En daar? Een jonge zilvermeeuw. Juveniel. Lekker in z’n eentje.

Track 3.
Voor oktober is de lucht behoorlijk blauw. Alleen in de verte wat vaag grijs. En het ritselt overal. Waar kwamen die brandganzen nu ineens vandaan? Het komt allemaal uit het niets. Het schiet zomaar voorbij, soms hoor je alleen de vleugels, dan kijk je en zijn ze al weg.
Track 4.
Acht Spreeuwen. Er achteraan drie kauwtjes.

Track 5.
Drie kauw… Nee, dat is dat stel van daarnet. Smienten! Ik denk veertien. Wat zijn ze gauw onzichtbaar, zeg. Houtduiven. Met z’n dertienen schat ik. Ook op weg naar mildere streken. De laatste jaren zag je ze ’s winters… of zouden dat noordelijke geweest zijn en… Ekster. Idioot lange staart heeft ie in dit licht. Beetje overdreven. Maar grappig, het is allemaal niet bijzonder en toch  gebeurt er steeds wat.
Track 6.
Dat is idioot, zeg. Er staat een grote landbouwmachine met laadwagens in het land verderop. Het is zo ver weg dat de twee mannen erbij figuurtjes van nauwelijks een centimeter zijn. De wind brengt hun stemmen hierheen. Nou ja, laat ik nou mijn verrekijker op ze richten om ze te kunnen verstaan! Belachelijk!

Track 7.
Als stormmeeuwen groenachtige snavels en poten hebben, en dat hebben ze, dan vlogen er twee stormmeeuwen. Geweerschoten! Hè, nee toch? Jeetje, overal ganzen boven me. Links, rechts, voor, achter. En een grote groep spreeuwen. Dertig misschien wel.
Track 8.
Een groepje vogeltjes in het riet. Ze zijn zo klein en de rietpluimen zo groot. Wat zijn het? Het beweegt er. En ja hoor, ze schieten weg. Dat was het dan. En daar? Die stippen? Wat een enorme groep spreeuwen! Honderdvijftig. Vast wel.

Track 9.
Ik zou nog uren willen blijven zitten. Maar het kwartier is echt om. Ik moet écht nog een heleboel doen.  Stofzuigen… administratie… verder met drukproef corrigeren… verdorie…

 

2 reacties op “Een kwartiertje buiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *