De goede kant op

9.02.2015
|
2 Comments
|

Gedachten gaan nog behoorlijk vaak de goede kant op. Alleen merk je er minder van dan van gedachten die de afslag nemen naar het land van de zwartgalligheid. Daar is het namelijk oppassen geblazen. Dat zie je direct aan al die valkuilen. Terwijl aangename gedachten lui maken. Heerlijk toeven is het bij plus en positief, bij leuk en lachen. De zon schijnt er volop. Zelfs in winterse grauwe luchten.

Zo was er ineens boven me veel blauw vol roepende grutto’s. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Het is 9 februari, grutto’s zijn hier nog niet. En zoveel van die prachtvogels zijn er niet meer dat de hemel er verzadigd van kan raken.

Nog klein was ik, toen met dat zomerblauw vol grutto’s. Het was grote vakantie. Ik mocht er op de fiets op uit, limonade mee. Door de landerijen ging het. Bruggetjes over, paadjes in, watertjes langs. Zeeën van paardenbloemen om kransjes van te vlechten. Maar eerst bij een veehek die limonade tegen de dorst.

Van alle kanten schoten ze op uit het weiland. Hun onderkanten blikkerden fel wit. Hun lange snavels waren wijdopengesperd. Hun vleugels knipten de lucht in stukjes. Hun steltpoten bungelden voor het versnipperde hemelblauw.
Tien, twintig, dertig, veertig. Doortellen lukte niet, zo wolkten ze dooreen. Ze riepen, schreeuwden, krijsten. Wrutto-wrutto-wrutto. Ik riep verschrikt: ‘Ik doe geen kwaad!’ Maar steeds sneller en sneller schreeuwden ze. En steeds dieper en dieper doken ze. Ze scheerden over mijn hoofd en, húp, daar ging ik er als een speer op mijn fiets vandoor.

Eeuwen later gebeurt me net zoiets. 8 maart is het, ik woon net een maand op Texel. Appeltje eten bij veehek. Dan ineens wrutto-wrutto-wrutto. Eentje is het maar. De vogelgids in het huis waar ik op pas vermeldt dat hij Grutto heet en een voorjaarsbode is. Ik lach zomaar om die w van mij, en de g die het is. En merk dat mijn gedachten ineens de goede kant opgaan. Ha! Het wordt dus al gauw voorjaar!

2 reacties op “De goede kant op

  1. annemarije schreef:

    tip voor de grutto………blijf nog maar even in warme streken. De winter begint hier pas op vrijdag 20 februari met sneeuw en vorst. 8 maart, wereldvrouwendag, is voor de grutto misschien wel een goede datum zich te laten zien 😉

  2. Marian schreef:

    Vrijdag 13 februari eerste paar grutto’s gezien op het landje van Gijssel in Ouderkerk aan de Amstel en ook wulpen, deze in zeer grote getale!
    Prachtig!!!! Ik kan me het voorjaarsgevoel wel voorstellen dat je krijgt als je dat ziet, zeker ook op een zonnige dag als het was deze vrijdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *