Buizerd

12.01.2015
|
2 Comments
|

Ik zit precies zoals een buizerd kan zitten, schiet het ineens door me heen. Een beetje in elkaar, en met mijn nek tussen mijn opgetrokken schouders. Ja, in mezelf gekeerd. Maar niet op een paaltje! Niet stiekem spiedend naar een muis of kogelronde vette kever in het gras. Wel nadenkend.

Misschien denkt ook een buizerd op een paaltje over zijn leven, zijn zonden en zijn toekomst na.  Ach, vlieg ook op! Dat zal hij vast na een tijdje denken, want dat is mijn conclusie vaak. En hij schiet zichzelf pardoes door het strekken van knieën en heupen doelgericht het luchtruim in. Terwijl mijn actie slechts leidt tot nogal lullig op twee benen staan, en een verrekijker heffen om te zien wat hij al wiekend haarscherp registreert.

Zeilen zoals hij op het luchtkussen onder zijn zelfbewuste vleugels kunnen alleen mijn gedachten doen. Zelfs met wijd gespreide panden van mijn bruine jack lukt me dat voor nog geen meter. Te zwaar, te plomp, geen greintje aerodynamica.

Bah! Wat is een mens ook? Een lopend staketsel met topzware hersenen. Bij kou qua bescherming niet verder komen dan wat rudimentair kippenvel. Tegen regen een dak nodig hebben en op reis koffers vol  hulpmiddelen mee moeten sjouwen. Terwijl bijvoorbeeld zo’n buizerd puur als buizerd gaat. En een mens het niet eens volhoudt op zo’n paaltje, al snel wee in zijn maag wordt als er niet bijtijds een boterhammetje ter beschikking staat.

Vanwege die boterham sta ik op van de sluismuur in de Korte Nauw. Verderop staat mijn fiets. De verrekijker haal ik alvast maar van mijn nek. De wind naar huis staat tegen. De temperatuur werkt mee, is hoog voor de tijd van het jaar. Mijn jack kan openblijven.

Op de fiets valt me ineens onder mijn open bruine jack mijn beige met grijs gestreepte trui op. Ik draag vandaag de kleuren van de buizerd? Meteen zit ik op het zadel zoals ik het liefste zit. Ha, ha, een vrouwtjesbuizerd op een fiets!

2 reacties op “Buizerd

  1. Marian velthuijs schreef:

    Heel leuke en spitsvondige blog!
    Marian

  2. annemarije schreef:

    mooi scherp waargenomen Eline, zelf ben je vast wel wat zachtaardiger dan een buizerd denk ik 😉 ???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *