Balletdanser

16.05.2017
|
2 Comments
|

Als een balletdanser tript en springt hij langs de oever, de kleine zilverreiger. In precies hetzelfde Texelse ondiepe slootje als vorig jaar. Ik weet meteen weer waarom ik hem toen tot mijn lievelingsvogel benoemde. Samen met de blauwborst, roerdomp, wulp, scholekster, grutto en eigenlijk alle andere vogels.

Maar deze tript en danst en zet ineens een sprintje in! Waar de andere uitmunten in een borst opzetten, zich onzichtbaar maken, melancholiek roepen, lekker gestroomlijnd over de weilanden of golven scheren en koninklijk paalzitten, waar alle andere vogels op hun manier in uitmunten, danst de kleine zilverreiger een ontspannen en tegelijk energiek ballet.

Trip, trip. Prik met de snavel. Hap en slik. En spring en sprint weer door.
Spring, sprint. Pasje zijwaarts. Buig naar voren. En prik die is raak.
Lichtvoetig, slank-lijvig. Vederlicht. Stralende energie en élégance.

Tjonge, wat dichterlijk. Back to earth. Hij is maar een fractie groter dan een wulp. Vliegt in relaxte vlucht met de gewelfde vleugels van een reiger. Achterop de kop bescheiden sierveren. Beschaafde zwarte reigerssnavel, steltpoten zwart.

Maar wat danst hij licht, en dicht langs de bochtige oever zijn ballet. Bij de dam aan het eind van de sloot is hij nu. Hij strekt zijn hals alsof de choreografie tien tellen luisteren naar de leeuwerik vermeldt – want die zingt zich hoog hemelwaarts naar de zon. De witte hals buigt. De zwarte poten heffen zich in stappen. De tenen zijn ineens bijna zo geel als de boterbloemen in het hoge gras. En dan die afzet. Moeiteloze vleugelslag, weg naar het volgende slootje.

Nou ja, zo was het zo ongeveer. Wat een prachtige voorstelling, een sprookje. En toch niet te mooi om waar te zijn. Ga volgend jaar begin mei maar naar zo’n ondiep slootje op Texel. Daar bij Waalenburg is hij dan vast wel weer.

2 reacties op “Balletdanser

  1. Kitty Mertz schreef:

    Z’on mooie beschrijving verdient ie wel Roos!

    • roosverlinden schreef:

      Dank je wel, Kitty! Prachtig om het danstalent van die vogel te zien. De kleine zilverreiger komt weinig voor. Maar toch… met een beetje geluk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *