Aan de overkant

1.06.2015
|
0 Comments
|

Daar heb je het al. Een vent in schutkleuren met een telescoop. Ik wil gelijk alweer rechtsomkeert maken. Wat doe ik hier ook, aan de overkant? Of Texel niet genoeg verschillende biotopen heeft, pak ik de veerboot om eens wat anders te zien. En waar beland ik? In net zoiets als de Korte Nauw…

Hier komt ook nog het ene vliegtuig na het andere laag over. Die man heeft me natuurlijk allang gespot. Ik met mijn verrekijkertje en genietende oude dames stapjes. Lachwekkend als er alleen maar ganzen, ganzen, ganzen en grote ganzenpullen te bekennen zijn. Was ik toch maar gelijk dat braam- en berkenbosje in gelopen. Had ik maar die auto en de stemmen genegeerd. In zo’n bosje kun je ineens van koers veranderen. Hier op dit keurig gemaaide paadje niet.

Hallo zeggen moet voldoende zijn. Ik ben alleen zo stom om te vragen of er behalve die ganzen nog iets te zien is. Een schampere lach. Nee. Door het verlaagde grondwaterpeil. Terwijl er een paar jaar geleden bijvoorbeeld nog kemphanen pleisterden, op hun terugweg. Terwijl er zich hier op een avond in de late  nazomer duizenden, niet overdreven, duizenden zwaluwen verzamelden. Om nooit te vergeten. Die rode avondhemel, dat modderige water, die wolken van zwaluwen. Wolken, ja, net als in de herfst van spreeuwen.

Of ik vaker vogels kijk. Van hier ben. Lid ben van een werkgroep. Een vogeltijdschrift lees. Of ik het hier soms ken van de excursies. Ik hou het kort. Ja. Nee. Nee. Ja. En hou op, alsjeblieft, ik moet er niet aan denken!

Bijna alle sloten en tochten zijn verland. In zijn jonge jaren moest je hier roeien. Wat je dan allemaal zag. Dat zie je nu niet meer, of sporadisch. Toen nog gewoon tussen het riet de roerdomp, mevrouw. Kent u die, de roerdomp?

Het schiet mijn mond uit. ‘Nou, en of!’ Met nota bene erachteraan dat mijn roerdompziel daarnet rechtsomkeert had willen maken. Maar dat even praten, als het bij vogels blijft, nou ja… vooruit, niet heel erg hoeft te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *